середа, 6 серпня 2014 р.

Проблема неосвітлених дворів досі лишається невирішеною

Життя в спальних районах міста вчить людей дивитися страхові в очі.

Проблема освітлення вулиць завжди була для міста болючим питанням. За останні декілька років освітлення центральних вулиць привели до ладу. Навіть виробили графік роботи ліхтарів. В "Міськсвітло"  нам розказали, що, наприклад, влітку освітлення у вечірньому режимі вмикається о 21:39. Вечірній режим означає роботу ліхтарів 1 через 2. О 22:10 ліхтарі переходять на нічний режим – тобто працюють всі. О 3:50 світло вимикається, лишаються працювати ліхтарі лише в переході біля Панчішної фабрики і підсвітка собору. У дворах ліхтарі працюють за такою ж схемою. Проте тут вже інша проблема : подекуди ліхтарі не працюють, а в деяких дворах їх немає взагалі.
Ходять легенди, що з настанням ночі на вулицях Польової з’являються гопники і багато іншої «нечисті».
Не можна сказати, наскільки правдивими є ці легенди, проте темрява дворів дійсно змушує бути насторожі.
Студентка Олена Когут живе на Польовій понад 10 років. Каже, що темрява тут панувала завжди:
«Я живу на Польовій. Кожен раз, повертаючись додому, мені потрібно пройти 247 кроків страху, бо я дуже боюся ходити вночі по неосвітленим вулицями. Були випадки, коли до мене починали чіплятися не дуже тверезі громадяни, але на щастя я швидко від них йшла і на цьому наше спілкування завершувалося.  Я була б дуже рада, якби на нашій вулиці поставили хоча б невелику кількість ліхтарів».
Окрім страху, темрява подекуди призводить ще й до травм. Мардюк Володимир Вікторович, завідуючий травматологічним відділенням, зазначає, що травмованих взимку звісно ж більше, але і в літній час, завдяки молоді, яка веде нічний спосіб життя, роботи вистачає:
«До нас потрапляють люди різних категорій: починаючи від молодих і закінчуючи пенсіонерами. Випадки бувають різні.  Бувають випадки, коли люди провалюються в каналізаційний люк, а бувають коли просто підвертають ногу на нерівних поверхнях. Можуть бути травми, які потребують амбулаторного лікування, тобто людина підвернула ногу, ми зробили перев’язку і відпустили, а інколи травма вимагає стаціонарного лікування, а це від 2 до 5-6 тижнів. Якщо ж людина потребує стаціонарного лікування, то кошти на це на сьогоднішній день витрачаються чималі, але це залежить від того, яке оперативне втручання. Можливо доведеться викласти  від  1000 гривень і вище».
Напади на людей трапляються і вдень, проте ми вирішили поцікавитися, скільки ж постраждалих на Польовій саме в нічний час в період з січня по липень 2014. У МВС України в місті Житомирі нам повідомили, що кількість жертв від нападів і пограбувань складає 11 чоловік. Середній вік потерпілих - 31 рік. Переважну більшість злочинів скоєно шляхом ривка або нанесення ударів по голові чи тулубу.
То чи довго ще жителі Польової ходитимуть наосліп?
На наш дзвінок в КП електричних мереж зовнішнього освітлення "Міськсвітло" з питанням про те, чому у дворах не забезпечене світло, відповіли прийнятою заявкою на ремонт. Нами було названо декілька адрес, в тому числі й ті, де ліхтарів немає взагалі. Пообіцяли відремонтувати впродовж 10 днів. Стосовно забезпечення усіх дворів освітленням, сказали, що нічого не знають.
Через 2 дні лампочки в до того непрацюючих ліхтарях були замінені. У дворах, де ліхтарів не було, нічого так і не змінилося.
Ну а поки громадяни чекають, щоб світло у дворах було і вночі, дехто встановлює ліхтарі над під’їздами власними силами. Для того аби самотужки встановити такий  ліхтар варто витратити від 120 до декількох тисяч гривень.

Немає коментарів:

Дописати коментар