четвер, 17 жовтня 2013 р.

Коли молоде українське покоління стане україномовним?

Спочатку було слово. Для української мови цей початок був десь приблизно у 5 столітті нашої ери, проте не будемо заглиблюватися у її витоки. Усім відомо, що наша мова одна із найгарніших і наймилозвучніших у світі, що за те, щоб це була мова державна віддано чимало життів, що уся історія нашої країни – боротьба за незалежність і за мову.
Ми незалежні вже 22 роки. І щороку кількість молоді, які народилася вже не в Радянському союзі тільки збільшується. Проте сумна тенденція російськомовних східних і південних регіонів лишається. Чому ж так?
Причина 1. ЗМІ. Саме їх вважають четвертою владою, саме вони формують громадську думку. При цьому більшість друкованих газет російською мовою. Телеканал «Інтер», який свої новини позиціонує, як головні новини країні – російськомовні. Телеканал, який називає себе «ТРК Україна», теж має російськомовні новини. Добре, забудемо про газети і випуски новин, згадаємо про розважальні програми, які так полюбляє підростаюче покоління. Скільки україномовних ведучих ви згадаєте? Педан. Притула. Марченко. А далі?
«В нас русифіковане суспільство, русифікований, так би мовити, соціум, - зауважив Володимир Васильович Пришляк, кандидат історичних наук, доцент кафедри нової та новітньої історії України СНУ ім.. Лесі Українки, -  і цьому є певні історичні обставини, бо не в тому розумінні, що так класично ми говоримо в 19 столітті про Валуєвський циркуляр, Емський указ. Навіть коли були ці укази, то ми бачимо, що в супереч їм розвивалася українська мова, який спалах української класичної літератури, українського театру, української преси, але щось недобре в нашому суспільстві, коли мова, яка має такий прекрасний синонімічний ряд, яка має таку історію, яка дала поштовх до розвитку інших слов’янських мов, в тому числі і російської, так занепадає».
Причина 2. Оточення. І в першу чергу це батьки і бабусі з дідусями, які народилися і виросли в Радянському союзі. Думками з цього приводу поділився соліст гурту «Веремій» Віталій Калініченко: «Молодь в усіх регіонах спілкується українською, навіть під Одесою, під Харковом і т.д. За регіональні центри - так, згоден, що там відсоток російськомовних більший, але якщо ти моя мати, наприклад, і не знаєш української, то ти мене будеш вчити якої мови? Правильно, тої , яку знаєш, а отже – російської».
Причина 3. Історичні аспекти, про які всі чули в школі.
Причина 4. Вплив інших країн. Володимир Пришляк: «Зараз йде англомовна експансія, йде російськомовна експансія. Мова російська теж прекрасна, мова Пушкіна, але в нас в Україні, вибачте на слові, кацапізація - це мова з гаканням, з тими говорами, які є некрасивими з естетичної точки зору».
І одна із основних причин – психологія. Люди вважають, що добре там, де нас нема, отже і мова, яка не наша, теж краща. Шкода, що в інших країнах думають інакше, поважаючи мову предків і вимагаючи її знання від туристів.
Що робити? Як з цим боротися? Віталій Калініченко жартома пропонує радикальний метод – розстрілювати москалів, Володимир Пришляк знаходить метод гуманніший: «Українську мову треба вводити, щоб вона була мовою науки, але високоякісною, мовою літератури, мовою музики і тоді до нього будуть тягнутися, тоді вона буде конкурентоспроможною. І всі ці наші державні дотації, вони є малоефективними, тому що людина все таки сотворіння боже, яке тягнеться до кращого,  до ліпшого. Якщо воно буде україномовне і воно буде кращим, то я думаю, що воно буде перемагати. І це єдиний шлях».

Але головне – це питання часу: «Для язмін, може, треба одне покоління, - розмірковував Віталій Калініченко, - якщо все робити силою. Але якщо просто, без сили, а ідеєю, то кілька поколінь».

4 коментарі: